QIQO

EnglishNederlandsFrench

QIQO ingrediënten: Yerba Mate

QIQO Ingredients: Mate

Mate [Maa-tééé] is een infusie gemaakt van gedroogde bladeren van een inheemse Zuid-Amerikaanse plant. Het houdt je energiek en geeft zit boordevol gezonde voedingsstoffen.

"De gezondheidsvoordelen van thee, de energie van koffie en de euforie van chocolade"

Inheemse Zuid-Amerikanen noemden Mate "de drank van de goden". Vandaag wordt gezegd dat Yerba Mate "de gezondheidsvoordelen van thee, de energie van koffie en de euforie van chocolade" allemaal in één drank biedt. Klinkt goed, maar wat zit er achter?

Mate bevat een aantal voedingsstoffen, aminozuren, polyfenolen, vitaminen (A, C, B, E) en mineralen (magnesium, ijzer, calcium). Dit maakt dat Mate zeer veel antioxidanten bevat: het bevat zelfs 90% meer antioxidanten dan een gemiddelde groene thee. Al deze antioxidanten zijn dus een zeer goede zaak voor je lichaam.

Voorts bevat Mate ook Mateïne, een equivalent aan cafeïne, in combinatie met theobromine en theofylline. Deze stimulerende middelen komen ook voor in koffie, thee en chocolade. Ze verhogen de mentale energie, helderheid en focus. In tegenstelling tot koffie is Mate minder zuur en werkt het effect geleidelijker. Je gaat dus veel minder maagzuur hebben en minder dat zenuwachtige gevoel van koffie hebben of de crash achteraf.

Mate, een nationaal drankje (volgens de wet)

Mate is immens populair in Zuid-Amerika. In Argentinië, waar het door de wet gedefinieerd is als de "nationale infusie", is Yerba Mate aantoonbaar populairder dan Messi, Evita en paus Francis* gecombineerd. Mate heeft veel traditie en folklore. Het drinken van Yerba Mate is een gebruikelijke sociaal ritueel, en als je ooit een guampa (de speciale maatbeker) deelt met een Argentijn, hou dan zeker volgende etiquette regels en woordenschat in gedachten:

  • Het rietje waaruit je drinkt wordt de "bombilla" genoemd.
  • Nooit de bombilla verwijderen wanneer je drinkt
  • "Cebador" is de persoon die het brouwsel bereidt en serveert.
  • Bereid de Mate met heet-maar-niet kokend water
  • Men zal al het water van de Mate drinken tot je een slurpend geluid hoort, wat niet wordt beschouwd als onbeleefd
  • Als het te lang duurt, zullen anderen zeggen "het is geen microfoon" - beleefd voor "passeer die verdomde kom"

In het kort, Mate is:

  • Een bom vol gezonde elementen met vitaminen en mineralen
  • Een natuurlijke energiegever
  • Etiquette: het drinken van Mate de traditionele manier met Zuid-Amerikanen kan meer stress veroozaken dan een diner met je schoonouders
  • Een drankje van de Goden